ପ୍ରିଜମ୍ ନ୍ୟୁଜ ବ୍ୟୁରୋ: ବିରୟାନୀ ଖାଇବାକୁ କିଏ ବା ଭଲ ନ ପାଏ। ତେବେ ଆପଣ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ବିରିୟାନୀ ଭିତରେ ମସରୁମ୍ ବିରୟାନୀ ଅନ୍ୟତମ। କେମିତି ଏହା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଏ ଜାଣିଛନ୍ତି କି, ପଢ଼ନ୍ତୁ ପ୍ରିଜମ୍ ନ୍ୟୁଜର ଏହି ସ୍ପେଶାଲ୍ ଆଇଟମ୍ ବିଷୟରେ…
ଆବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ: ବସୁମତୀ ଚାଉଳ, ମସରୁମ(ଛତୁ), ଦହି, ଧନିଆ ପତ୍ର, ଚିଲି ପାଉଡର, ହଳଦୀ ପାଉଡର, ଅଦା ରସୁଣ ପେଷ୍ଟ, ଗରମ ମସାଲା ପାଉଡର, ସ୍ୱାଦ ଅନୁସାରେ ଲୁଣ, ତେଲ, ଘିଅ, ଚିନାବାଦାମ, ଲବଙ୍ଗ
ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରଣାଳୀ: ପ୍ରଥମେ ବସୁମତୀ ଚାଉଳକୁ ପାଣିରେ ଭିଜାନ୍ତୁ। ପରେ ବସୁମତୀ ଚାଉଳକୁ ଧୋଇ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଫୁଟାଇବା ପାଇଁ ପାଣି ପାଇଁ ଆଣନ୍ତୁ। ପାଣିରେ ଲୁଣ, ଚାଉଳ ପକାନ୍ତୁ ଏବଂ ୩/୪ମିନିଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାନ୍ଧନ୍ତୁ। ଅତ୍ୟଧିକ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଅଲଗା ରଖନ୍ତୁ। ପରେ ଏକ ପ୍ୟାନରେ କିଛି ତେଲ ନେଇ ଛତୁକୁ ୪-୫ ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାଜନ୍ତୁ ଏବଂ ଅଲଗା ରଖନ୍ତୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ପ୍ୟାନରେ ଘିଅ ଏବଂ ତେଲ ନିଅନ୍ତୁ। ପିଆଜ ପକାନ୍ତୁ ଏବଂ ଭାଜନ୍ତୁ। ଏବେ ପିଆଜରେ ସମସ୍ତ ମସଲା ମିଶାଇ ଭଲ ଭାବେ ମିଶାନ୍ତୁ। ପରେ ଅଦା ରସୁଣ ପେଷ୍ଟ, ହଳଦୀ ପାଉଡର, ଚିଲି ପାଉଡର ପକାଇ ୨-୩ ମିନିଟ୍ ପାଇଁ ଭାଜନ୍ତୁ। ପରେ ମସରୁମ ମିଶାନ୍ତୁ ଏବଂ ୨-୩ ମିନିଟ୍ ପାଇଁ ଭାଜନ୍ତୁ। ଏବେ ଗରମ ମସାଲା ପାଉଡର, ଲୁଣ,ଧନିଆ ପତ୍ର ପକାଇ ଭଲ ଭାବରେ ମିଶାନ୍ତୁ। ଏବେ ଅନ୍ୟ ଏକ କଡ଼େଇରେ ନିଅନ୍ତୁ। ମସାଲାକୁ ପ୍ରଥମେ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ରନ୍ଧା ହୋଇଥିବା ଚାଉଳକୁ ମସଲା ଉପରେ ମିଶାନ୍ତୁ। ପରେ ଭଜା ପିଆଜ, ଧନିଆ ପତ୍ର ପକାଇ ଘୋଡାନ୍ତୁ। ଏହି ପ୍ୟାନକୁ ଏକ ତାୱା ଉପରେ ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ୨୦ ରୁ ୨୫ ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କମ୍ ଉତ୍ତାପରେ ବସାନ୍ତୁ। ୨୦ ରୁ ୨୫ ମିନିଟ୍ ପରେ ଏହାକୁ ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ୫ ମିନିଟ୍ ପରେ କଭରକୁ ଭଲ ଭାବରେ ମିଶାନ୍ତୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ମସରୁମ୍ ଦମ୍ ବିରିୟାନି ଖାଇବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।