ପ୍ରିଜମ୍ ନ୍ୟୁଜ ବ୍ୟୁରୋ: ଅନେକ ଲୋକ ଶାକାହାରୀ ହୋଇଥିବା କାରଣରୁ ମାଛ ଖାଇବାରୁ ବଞ୍ଚିନ୍ତ୍ ହୁଅନ୍ତି, ଆଉ କେତେକଙ୍କୁ ମାଛ ଭଲ ଲାଗେନି। ଯଦି ଆପଣ ସେମାନଙ୍କ ଭିତରୁ ଜଣେ, ତେବେ ଜାଣି ନିଅନ୍ତୁ ନିଜ ଆୟୁଷ ନିଜ ହାତରେ କମ କରୁଛ। ଖାଦ୍ୟରେ ଓମେଗା -3 ତେଲର ଅଭାବ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିର ଆୟୁଷକୁ କମ କରିପାରେ। ସିଗାରେଟ୍ ଟାଣିବା ଅପେକ୍ଷା ଏହା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ପାଇଁ ଅଧିକ ବିପଜ୍ଜନକ ହୋଇପାରେ। ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟୟନରେ ଦାବି କରାଯାଇଛି ଯେ ମାଛ ଆୟୁଷ ବୃଦ୍ଧିକାରୀ ଓମେଗା -3 ର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ ଅଟେ। ତେଣୁ ମାଛ ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ଆୟୁଷ ବୃଦ୍ଧିର ସମ୍ଭାବନା ଅଧିକ ରହିଛି। ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଲୋକମାନେ ନିୟମିତ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ଓମେଗା -3 ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଉଚିତ୍। ଏହି ଅଧ୍ୟୟନରେ, ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀମାନେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛନ୍ତି ଯେ ଧୂମପାନ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନକାଳ ଚାରି ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହ୍ରାସ ହୋଇପାରେ। ଯେତେବେଳେ କି ସଲମାନ ଏବଂ ମାକେରେଲ ପରି ତେଲିଆ ମାଛରେ ମିଳୁଥିବା ଫ୍ୟାଟି ଏସିଡର ଅଭାବ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିର ଆୟୁଷକୁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ କମ କରିପାରେ।
ମାଛ ତେଲ ହୃଦୟ ପାଇଁ ବହୁତ ଭଲ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଏହା ରକ୍ତ ଜମାଟ ବାନ୍ଧିବା ସମସ୍ୟାରୁ ମଧ୍ୟ ମୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ। ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖାଦ୍ୟରେ ୮ ପ୍ରତିଶତ କିମ୍ବା ଅଧିକ ଓମେଗା-3 ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଭଲ ହୋଇଥାଏ। ଏହାର ଇଣ୍ଡେକ୍ସ ଲେଭୁଲ ଚାରିରୁ କମ୍ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।
କାନାଡାର ଗେଲଫ ୟୁନିଭରସିଟିର ଅଧ୍ୟୟନର ମୁଖ୍ୟ ଗବେଷକ ଡକ୍ଟର ମାଇକେଲ ମ୍ୟାକବର୍ନିଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ ଜାପାନର ଓମେଗା -3 ସୂଚକାଙ୍କ ୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ। ଏହି କାରଣରୁ ଆମେରିକାରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଏହି ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ଆୟୁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ଅଧିକ।
ଏହି ଅଧ୍ୟୟନ ‘ଆମେରିକୀୟ ଜର୍ନାଲ୍ ଅଫ୍ କ୍ଲିନିକାଲ୍ ପୁଷ୍ଟିକର’ରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଛି। ଏଥିରେ ଫର୍ମିଙ୍ଗହମ୍ ହାର୍ଟ ଷ୍ଟଡି (FHS) ର ତଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ଅଧ୍ୟୟନ ବୋଲି କୁହାଯାଏ।
0 Comments